Persoanele care sunt nonverbale sau sau care prezină limbaj limitat au nevoie de un sistem de comunicare pe care să îl poată utiliza începand din prima clipă. Dacă lucrați în domeniul educației speciale sau aveți un copil cu un diagnostic, probabil ați auzit de Sistemul de Comunicare prin Schimbul de Imagini (PECS). Este bine cunoscut deoarece este o practică bazată pe dovezi și, atunci când este implementat cu fidelitate, funcționează! PECS oferă o modalitate funcțională utilă imediată pentru a solicita articole, acțiuni și persoane, într-un mod care necesită și promovează interacțiunea socială. Folosind principiile analizei comportamentului aplicat (ABA), începe prin predarea cererilor spontane și, cât mai repede posibil, trece la răspunsul la întrebări și comentarea despre lucrurile din mediu.

Pentru cei care lucrează cu elevi preșcolari cu ASD, o atracție suplimentară în alegerea acestei metode este procentul ridicat de copii care dobândesc limbaj independent după introducerea PECS. Cu toate acestea, nu este niciodată prea târziu pentru a începe PECS. Deși inițial a fost dezvoltat pentru copii mici cu autism, persoanele de toate vârstele, chiar și cei cărora li s-a predat PECS ca adulți, au făcut progrese excelente și au fost utilizate cu succes pentru o mare varietate de diagnostice.

Consultanții Pyramid sunt disponibili pentru a oferi asistență internă legată de implementarea PECS pe baza nevoilor elevului. Acest suport poate varia de la vizite lunare la anuale.

PECS Home Support Available: