PECS®   este o Practică Bazată pe Dovezi Științifice (Evidence-Based Practice) cu peste 190 de articole publicate  care oferă dovezi ale eficacității Sistemului de Comunicare prin Schimbul de Imagini® (PECS®)Vezi lista întreagă a articolelor de cercetare aici.  Abordarea Piramidală a Educației-ABA Funcțională (Pyramid Approach to Education®), un cadru sistematic pentru construirea de medii eficiente de învățare, incorcoprează strategii care sunt bazate pe dovezi. Vezi tabelul ‘Practicilor Bazate pe Dovezi Identificate în Abordarea Piramidală a Educației-ABA Funcțională (Approach to Education®) și Protocolul Sistemului de Comunicare prin Schimbul de Pictograme (PECS®)’ aici .

Ce înseamnă „practică bazată pe dovezi” (EBP)? Există diferite definiții ale EBP în domeniile educației speciale, patologiei limbajului, vorbirii și analizei comportamentului. In Practicile bazate pe dovezi în Educație (2012) autorii Cook, Smith și Tankersley definește EBP ca practici care se dovedesc a fi eficiente prin cercetări de înaltă calitate pentru a îmbunătăți semnificativ rezultatele elevilor.

American Speech and Hearing Association (ASHA) definește EBP ca fiind integrarea expertizei clinice/opiniei experților, a dovezilor adunate din literatura științifică și din observarea clientului și colectarea de date, precum și perspectivele client/pacient/îngrijitor. „Când toate cele trei componente ale EBP sunt luate în considerare împreună, clinicienii pot lua decizii informate, bazate pe dovezi și pot oferi servicii de înaltă calitate care reflectă interesele, valorile, nevoile și opțiunile persoanelor cu tulburări de comunicare” (ASHA).

Jurnalul peer-reviewed Behavior Analysis  (Analiza Comportamentului )Slocum et al(2014) definește EBP ca model de luare a deciziilor profesionale în care practicienii integrează cele mai bune dovezi disponibile cu valorile/contextul clientului și expertiza clinică pentru a oferi servicii clienților lor.

National Professional Development Center on Autism Spectrum Disorder (NPDC on ASD) identifică criteriile de includere pentru EBP pe baza necesității de a avea un număr suficient de demonstrații empirice de eficacitate prin articole de reviste de înaltă calitate, peer-reviewed și replicări ale acestor demonstrații de către grupuri de cercetare independente. Pentru a fi identificată ca fiind bazată pe dovezi, o categorie de practică trebuie să conțină cel puțin:

  • 2 studii de proiectare de grup de înaltă calitate efectuate de 2 grupuri de cercetare , sau
  • 5 studii de design – caz unic de înaltă calitate, realizate de 3 grupuri de cercetare diferite și care implică un total de 20 de participanți la studii, sau
  • o combinație de 1 studiu de proiectare de grup de înaltă calitate și 3 studii de design – caz unic de înaltă calitate, conduse de două grupuri de cercetare independente.

Găsiți mai jos sunt organizații și articole peer-reviewed care recunosc PECS® ca o practică bazată pe dovezi.

Organizații

Articole Peer-Reviewed

Abordarea Piramidală A Educației – ABA Funcțională

The Pyramid Approach to Education®, un cadru systematic pentru construirea mediilor de învățare eficientă , incorporează startegii recunoscute de National Clearinghouse on Autism Evidence and Practice (NCAEP) ca fiind practice bazate pe dovezi.