Ce este mai exact autismul? Cum diferă de întârzierea în dezvoltare?

În timp ce autismul este un spectru larg și persoanele cu un diagnostic variază semnificativ în ceea ce privește modul în care simptomele le afectează viața, ele au de obicei dificultăți în trei domenii cheie:

  • Comunicarea verbală și nonverbală
  • Conștientizarea și interacțiunea socială
  • Joc imaginativ (interese și comportamente variabile)

Persoanele cu tulburare de spectru autist (ASD) au un „profil împrăștiat”, ceea ce înseamnă că nu urmează aceleași tipare de dezvoltare precum copiii tipici.

Întârzierea în dezvoltare (DD) înseamnă că etapele sunt îndeplinite mai târziu decât în mod așteptat, dar se întâmplă în aceeași ordine ca la majoritatea copiilor.

Este recunoscut că intervenția timpurie, inclusiv introducerea timpurie a Sistemului de Comunicare prin Schimbul de Imagini (PECS), ajută copiii cu ASD sau DD să obțină achiziții semnificative. Rețineți însă că nu este niciodată prea târziu să faceți diferența, iar instrucțiunile privind abilitățile funcționale de viață pentru oricine, indiferent de diagnosticul lor, le va îmbunătăți calitatea vieții.

Avem o varietate de cursuri și ateliere de instruire care oferă informații practice și strategii pentru a vă ajuta să predați abilități importante și deasemenea să dezvoltați comportamentele adecvate.

Ateliere de autism/întârziere în dezvoltare disponibile: