Pyramid Approach to Education ® Abordarea Pyramid a Educație
Ce este Abordarea Pyramid a Educației?
Abordarea Pyramid a Educației este un cadru cuprinzător care stabilește și sprijină medii de învățare eficiente. Abordarea Pyramid pune accentul pe “de ce” învățăm și “cum” predăm, mai degrabă decât pur și simplu ”ce” predăm. A fost concepută pentru a ajuta profesioniștii și părinții să pună întrebările potrivite pentru a ajuta la maximizarea progresului elevului. Puteți găsi mai multe informații pe pagina Abordare Pyramid a Educației.
Pyramid oferă consultanță la școală, domiciliu și/sau în comunitate?
Da, consultanții Pyramid oferă cu plăcere îndrumare, echipei și/sau elevului dvs. Consultanții noștri au cunoștințe și vastă experiență de lucru cu elevi care au dizabilități de dezvoltare, autism, tulburări de comunicare, precum și provocări de comportament. Aflați mai multe despre Serviciile de Suport.
Picture Exchange Communication System ® (PECS®) Sistemul de Comunicare prin Schimb de Imagini
Cum determin dacă o persoană este un candidat pentru PECS?
Răspundeți la întrebările din această diagramă pentru a stabili dacă o persoană este potrivită pentru PECS.
Ce trebuie să pregătesc pentru fiecare elev înainte de a începe PECS?
Cel mai important element al succesului PECS este identificarea unui set puternic de recompense. Echipa trebuie să identifice elementele și / sau activitățile care îi plac elevului pe tot parcursul zilei. În plus, este important să planificați oportunități de comunicare, cum ar fi monitorizarea atentă a recompenselor identificațe, astfel încât accesibilitatea să fie limitată. Dacă recompensele sunt întotdeauna disponibile, elevul ar fi probabil mai puțin motivat să solicite în timpul lecțiilor inițiale PECS. În plus, imaginile vor trebui făcute înainte de prima sesiune PECS. Setul de simboluri nu contează în primele etape ale PECS. Vă recomandăm să identificați un set de simboluri ușor de reprodus și menținut pentru dvs. Dacă sunt necesare modificări în setul de simboluri, aceste modificări vor fi făcute în faza III.
Persoana la care mă gândesc pentru PECS încă nu a învățat să potrivească. Ar trebui să amânăm introducerea PECS până când aceste abilități au fost însușite?
Abilitățile de potrivire / discriminare nu sunt necesare pentru a începe PECS. PECS începe prin predarea abilităților fundamentale de comunicare „cum să comunici” și „cum să fii persistent în comunicare”. Începem prin a folosi pictograme individuale în primele două faze ale PECS. În fazele inițiale, imaginea funcționează ca un bilet care trebuie schimbat cu un partener de comunicare. Aceste concepte sunt paralele cu dezvoltarea limbajului tipic, în care copiii mici încep să se angajeze în abilități de bază în comunicare (ex: combinarea atenției cu gesturi) înainte de dezvoltarea primelor cuvinte. În mod similar, predăm mai întâi arta comunicării prin PECS și apoi ne concentrăm pe construirea vocabularului ilustrativ în faza III. Strategiile de predare specifice sunt utilizate în faza III pentru a preda deosebirea/discriminarea pictogramelor. Aceste strategii de predare au fost eficiente cu copiii care anterior nu stăpâneau abilitatăți în lecțiile de potrivire.
Poate PECS să împiedice persoanele să învețe să vorbească?
Încă din anii 1960 cercetările au demonstrat că sistemele de CAA (Comunicare Augmentativă și Alternativă) nu inhibă dezvoltarea vorbirii, ci mai degrabă facilitează dezvoltarea vorbirii.
Are fiecare cursant nevoie de propria carte de comunicare PECS? Este vreodată potrivit să folosești panouri cu imagini tematice?
Pe măsură ce considerăm cartea de comunicare PECS ca fiind echivalentă cu vocea elevului, fiecare elev va trebui să aibă propria carte de comunicare. Două personae nu au aceeași voce, astfel încât elevii noștri nu ar trebui să fie obligați să împartă cu altcineva cărțile de comunicare. Elevul va fi învățat să-și aducă cartea peste tot începând cu faza II. După acestă fază, va fi întotdeauna responsabilitatea elevului să-și poarte cartea pe tot parcursul zilei.
După instruirea privind deosebirea/discriminarea în faza a III-a, este adecvat să folosiți panouri cu imagini tematice pentru obiecte / activități. Aceste panouri conțin vocabular care este relevant pentru o anumită locație sau activitate. De exemplu, în mediul de acasă poate exista un panou tematic situat în bucătărie care include o varietate de opțiuni alimentare. În zona sălii de sport a școlii, panoul poate include toate imaginile relevante ale activităților motori fizice. Amintiți-vă că, în cazul în care obiectul este recompensant pentru elevul dvs., imaginea din panoul de activitate ar trebui să fie, de asemenea, reprodusă în cartea de comunicare PECS. O strategie utilă în cadrul mediilor de acasă poate fi utilizarea inserării paginilor în cartea de comunicare ca panouri de activități care pot fi afisate în jurul casei. În acest fel, când sunteți gata să ieșiți din casă, paginile pot fi ușor de strans și inserate în cartea de comunicare.
Prin ce sunt diferite imaginile PECS și cele pentru orarul vizual?
PECS este un sistem de comunicare expresiv vizual bazat pe dovezi, pentru persoanele cu comunicare funcțională limitată. Este alcătuit din 6 faze și încorporează strategii de predare specifice pe tot parcursul protocolului. Orarul Vizual este un instrument vizual care listează activitățile și evenimentele care au loc în timpul unei zile sau într-un interval de timp specificat. Ele pot fi utile pentru a ști ce să facem, unde să mergem, activități de finalizat și tranziții care au loc în timpul zilei.
Faza I
Cat ar trebui să dureze o sesiune de training?
Durata sesiunii de training depinde de două variabile. Prima variabilă implică interesul elevului. Puteți efectua o încercare sau douăzeci de încercări, atâta timp cât elevul dvs. continuă să inițieze (de exemplu, atingând obiectul). Odată ce elevul încetează să inițieze, instructorul poate decide fie să ofere o nouă recompensă, fie să încheie sesiunea. Rețineți că trebuie să încheiați întotdeauna sesiunea cu o notă pozitivă, înainte de saturație, plictiseală și / sau apariția comportamentelor inadecvate din punct de vedere contextual (CIC).
A doua variabilă implică disponibilitatea celui de-al doilea instructor. Pentru implementarea fazei I a protocolului sunt necesari doi instructori. Ca atare, durata sesiunii poate fi uneori dependentă de constrângerile de timp ale celui de-al doilea instructor.
Câte imagini introduceți în faza I?
Abilitățile de deosebire/discriminare vizuală nu sunt nici o condiție prealabilă pentru începerea fazei I, nici un obiectiv țintă al acestei etape. În timpul fazei I, imaginea acționează ca un bilet care este schimbat cu un obiect dorit. Ca atare, este prezentată o singură imagine odată.
Cu toate acestea, elevul poate cere mai multe obiecte diferite în timpul unei sesiuni. De fiecare dată când recompensa se schimbă, imaginea corespunzătoare este plasată în fața elevului. Deci, deși doar o singură imagine este prezentată simultan, elevul ar trebui să schimbe o varietate de imagini pentru toate recompensele identificate pe parcursul zilei.
De câți instructori am nevoie pentru a implementa faza I a protocolului PECS?
Trebuie să aveți doi instructori pentru a începe implementarea protocolului PECS cu elevul dvs. O persoană va juca rolul partenerului de comunicare. Cea de-a doua persoană va juca rolul de partener/prompt fizic. Cercetările indică faptul că promptul fizic oferit din spatele elevului este mai eficient și mai ușor de eliminat decât cel oferit din fața elevului. Ca atare, dacă nu aveți doi instructori disponibili, ar trebui să amânați începerea implementarii PECS.
Câte medii ar trebui să vizez pentru implementarea PECS?
PECS ar trebui implementat în toate mediile începând cu faza I. Schimburile inițiale au loc de obicei într-un cadru structurat, întrucât partenerul de comunicare , promptul fizic și elevul sunt aliniați aproape unul de celălalt. Instructorii ar trebui să structureze oportunitățile de comunicare în clasă, la locul de joacă, cafenea, casă, comunitate etc. Oriunde un vorbitor își folosește vocea pentru a comunica, este o zonă țintă pentru implementarea PECS.
Lucrăm la faza I de ceva timp și copilul nu schimbă în mod independent pictograma. Care ar putea fi problema?
Ar putea fi necesare ajustari în urmatoarele zone pentru a ajuta la dobândirea abilităților în faza I:
- Recompensele: evaluați articolele pe care le utilizați. Articolele / activitățile sunt recompense puternice din perspectiva elevului? Efectuați evaluări frecvente ale preferințelor pentru a vă asigura că articolele / activitățile sunt încă dorite. De asemenea, asigurați-vă că vă construiți mediul înconjurător, astfel încât reompensele să nu fie „libere” pe tot parcursul zilei. Recompensele trebuie așezate în cutii transparente sau pe rafturi înalte, astfel încât, dacă elevul dorește să acceseze articolul, el / ea trebuie să facă o cerere.
- Inițierea elevului: ați așteptat ca elevul să inițieze (adică să se întindă către articol) ÎNAINTE de a solicita schimbul? Faza I vizează inițierea elevului, astfel că întinderea/apropierea acestuia către articol trebuie să aibă loc înainte ca instructorii să intervină. Dacă elevul nu se apropie de articol, acesta poate fi un indiciu că elevul nu mai este interesat sau nu dorește recompensa. Acesta poate fi un moment bun pentru a efectua o evaluare a preferințelor în cadrul lecției.
- Instructorii: ați folosit doi instructori, un partener de comunicare și un prompt fizic, pentru a preda schimbul? Trebuie să aveți doi instructori pentru a preda faza I. Nu există nicio modalitate de a preda abilitățile de inițiere a fazei I cu un singur instructor. Evaluează dacă ambii instructori respectă protocolul PECS. O listă de verificare a implementatorului PECS poate fi găsită în Manualul de instruire PECS, ediția a II-a, pagina 355.
Vă rugăm să rețineți că unii elevi pot avea o învățare mai lentă. Dacă persoana tinde să învețe toate abilitățile într-un ritm mai lent, ar fi rezonabil să presupunem că achiziționarea abilităților de faza I ar dura de asemenea ceva mai mult timp.
Faza II
Câte imagini sunt prezentate simultan în Faza II?
Doar o imagine este prezentată în Faza II. Imaginea trebuie plasată pe partea din față a cărții, deoarece Cartea de comunicare este introdusă la începutul acestei etape. Deși numai o singură imagine este prezentată, elevul ar trebui să schimbe o varietate de imagini pentru toate recompensele identificate pe parcursul zilei. Deosebirea/discriminarea pictogramelor nu este o cerință pentru faza II. Faza II se concentrează pe distanță și persistență.
Nu vreau ca elevii mei să își părăseasca locul în timpul orelor. Cu toate acestea, îmi dau seama că persistența este o abilitate importantă de predat. Cum pot împăca aceste probleme?
Predarea distanței și a persistenței este imperativă pentru ca elevii noștri să vadă PECS ca pe un mijloc funcțional de comunicare. Elevii noștri trebuie să învețe că pot comunica cu toți oamenii din toate mediile, chiar dacă partenerul de comunicare nu se află în apropiere. Ca atare, ar trebui să identificați orele din timpul zilei când deplasarea este adecvată. Acest lucru se poate întâmpla în timpul perioadelor de mișcare naturală, inclusiv educație fizică, timp de recreere, etc. Pe lângă deplasarea în cadrul structurat al sălilor de clasă, puteți învăța elevii să atragă atenția în alte moduri. Mulți dintre elevii noștri învață să ridice mâna pentru a capta atenția profesorului în cadrul clasei.
Dar elevul cu dificultăți de mobilitate? Cum pot preda persistența cu PECS?
Pentru elevii noștri care au probleme de mobilitate, inclusiv pentru elevi care sunt în scaunul cu rotile, nu ar trebui să ne așteptăm să mearga / să se deplaseze pe distanțe lungi. În schimb, îi vom învăța utilizarea unui comutator de apel (de exemplu, rama foto vorbitoare, comutatorul BIGmack, clopot etc.). Promptul fizic (instructor) îl va învăța pe elev să apese pe comutatorul de apel, care este programat cu o expresie generică precum „Vino aici, te rog”. Aceasta va fi indicația partenerului de comunicare pentru a aborda elevul. De acolo, elevul va schimba imaginea unică aferentă recompensei. Partenerul de comunicare ar trebui să crească încet timpul înainte de disponibilitatea pentru a primi mesajul elevului. Comutatorul de apel și Cartea de comunicare ar trebui să fie amplasate permanent într-o zonă ușor de accesat (de exemplu, cartea și comutatorul sunt plasate pe scaunul cu rotile). Informații despre modul de predare pot fi găsite în Manualul de instruire PECS, ediția a doua.)
Faza III
Când ar trebui să înceapă instruirea discriminării/ deosebirii în faza III?
De îndată ce elevul a demonstrat distanța și persistența cu interacțiunile comunicative, ar trebui introdusă Faza IIIA – Abilități de discriminare/deosebire vizuală. În alte momente ale zilei, elevul ar trebui să continue să generalizeze abilitățile de faza II.
Elevul meu are dificultăți cu discriminarea/deosebirea vizuală în faza IIIA. Există alternative?
Înainte de a lua în considerare utilizarea unor strategii alternative, echipa ar trebui să evalueze procedurile de instruire care au fost utilizate pentru a preda Faza IIIA.
- Echipa a început cu un articol/activitate extrem de preferat versus un articol/activitate nepreferat sau irelevant contextual?
- Toți membrii echipei au implementat strategia de corectare a erorilor în 4 pași?
- Echipa a recompensat rapid noul comportament în pregătirea discriminării/deosebirii?
- A persistat echipa cu strategiile de mai sus suficient timp pentru a determina eficacitatea strategiei?
- Au fost suficiente oportunități și încercări la nivel de instruire desfășurate în fiecare zi?
- Rețineți, de asemenea, că echipa ar trebui să ofere elevului oportunități la nivelul său de pregătire și la nivelul său de învățare în fiecare zi.
Dacă Faza IIIA (primul nivel de instruire discriminării/deosebirii) a fost implementată corect și progresul nu a fost înregistrat, atunci ar trebui explorate strategii alternative. Orice alternativă pe care o utilizați va implica schimbarea unei părți a lecției (adică modul în care prezentăm alegerile). Aceste schimbări sunt adesea sub formă de prompt/uri pe care le adaugăm în lecție pentru a ajuta elevul să reușească. Odată ce observăm succesul, aceste prompt/uri ar trebui să fie estompate până la eliminare. Consultați suportul de curs de la PECS Nivelul 1 sau Manualul PECS, ediția a II-a pentru o actualizarea unor alternative de instruire. Vă rugăm să vizitați magazinul nostru de produse pentru materiale axate pe predarea strategiilor de discriminare/deosebire alternativă.
Când se introduce vocabular nou?
Vocabular nou poate fi adăugat în orice fază. Tine-ți minte că noul vocabular este ales pe baza preferințelor / recompenselor elevului. Când elevul dvs. se află în faza IIIB-Discriminare/deosebire complexă și nu numai, instructorul ar trebui să efectueze o verificare a corespondenței pentru a se asigura că elevul înțelege imaginea.
Faza IV
Este în regulă dacă elevul meu pune pictograma cu recompensa pe Banda de propoziție (Sencence Strip ™) înainte de a pune pictograma „Vreau”?
În timpul încercărilor active a abilităților din faza IV, elevul este învățat să plaseze mai întâi Începutul de Propoziție (vreau) pe Banda de propoziție și apoi să plaseze imaginea cu recompensă pe bandă. După stăpânirea fazei IV, cursantul poate începe în mod independent să construiască banda de propoziții în moduri noi. Elevul poate plasa ambele imagini pe bandă în același timp și / sau așeza imaginea cu recompensa mai întâi pe banda de propoziții urmată de începutul de propoziție. Aceste tipuri de construcții pe banda de propoziție sunt în regulă, cu condiția ca la final pe banda de propoziție imaginile să fie așezate în ordinea corectă. Dacă apar erori de ordine, nu uitați să utilizați Procedura de corectare – înlănțuire inversă.
Cine desface Banda de propoziții și / sau plasează imaginile înapoi în carte?
Inițial, partenerul de comunicare ar trebui să elimine imaginile de pe banda de propoziții și să înlocuiască atât banda, cât și imaginile din / în Cartea de comunicare. Solicitarea utilizatorului PECS să facă acest lucru încetinește inutil răspunsul comunicativ pentru el sau ea. Unii elevi insistă însă să fie cei care își vor pune imaginile la loc. Acest lucru este în regulă.
În esență, pe măsură ce elevii se integrează în activitățile comunității, vor trebui să învețe să ia Banda de comunicare de la partenerul de comunicare, astfel încât imaginile și banda de comunicare să nu se piardă. Când predați această abilitate, vă recomandăm să folosiți prompt fizic sau gestual în loc de prompt verbal (ex. „Puneți imaginile inapoi”). Promptul fizic sau gestual pe care îl introduceți în această lecție ar trebui să fie mult mai ușor de eliminat decât promptul verbal și va promova independența cât mai repede posibil.
Elevul meu vocalizează inconsecvent în timp ce construiește banda de propoziție sau în timp ce îi „citesc”. Vreau să vocalizeze DE FIECARE dată! Cum pot încuraja vorbirea fără să o cer?
În timpul predării din Faza IV și nu numai, instructorul trebuie să facă o pauză în timp ce citește banda de propoziție. Acest timp de pauză este cunoscut ca timp constant înârziat (constant time delay) și oferă elevului șansa de a vocaliza. Dacă elevul face aproximări vocale și / sau cuvinte clar articulate, vom „sărbători!” Vrem să întărim/recompensăm diferențiat orice încercare de a vorbi, oferind mai mult din recompensa solicitată sau să oferim o perioadă mai lungă de timp cu recompense solicitată. Mesajul adresat elevului este că vorbirea este SUPER, dar sistemul său de comunicare funcțională va continua să fie un mod eficient de comunicare în zilele în care cuvintele nu sunt ușor de re/produs.
Când ar trebui să introduc atribute?
Atributele trebuie introduse imediat după stăpânirea fazei IV. Înainte de a introduce lecții specifice, echipa ar trebui să identifice concepte de atribut care sunt importante și semnificative din perspectiva elevului. Exemplele pot include concepte de culoare, dimensiune, număr și / sau formă. Ține-ți minte că elevul nu trebuie să demonstreze o înțelegere receptivă a conceptului înainte de a utiliza expresiv conceptul.
Faza V
Am un/o elev (ă) care este atât de priceput(ă) la cererile spontane încât nu pot pune întrebarea „Ce vrei?” suficient de repede. Cum îl/o pot învăța abilitatea de a răspunde la această întrebare atunci când aceasta apare?
Acesta este un un lucru obișnuit, și vom încerca să schimbăm ușor mediul de învățare pentru a preda această abilitate. Deși recomandăm adesea ca pictogramele legate de lecție să fie plasate pe partea din față a cartii de comunicare pentru sesiunile de formare inițială, acest lucru poate promova într-adevăr tipul de comportament pe care îl descrieți. Încercați să plasați toate pictogramele elevului în cartea de comunicare, inclusiv pictograma „Vreau”. Acest lucru va crea un pic de întârziere a imaginilor și vă poate oferi posibilitatea de a pune întrebarea și de a furniza strategia de prompt întârziat. Asigurați-vă că oferiți elevului oportunități de a solicita spontan și peste zi!
Faza VI
Toți elevii vor stăpâni conceptele de faza VI?
Deoarece consecința comentariilor este recompensa socială, Faza VI poate fi o abilitate dificilă pentru unii dintre elevii noștri. Vom începe prin a preda comentarii bazate pe sensul cel mai motivant și / sau semnificativ din perspectiva elevului. Începuturi de propoziții comune includ: „aud”, „văd”, „miros” etc. Deși nu toți elevii vor avea succes în această fază, echipa a oferit în continuare elevului un mijloc funcțional de comunicare pentru a solicita articole importante și / sau activități.
Elevul meu a avut success cu raspunsul receptiv la comentarii în timpul activităților structurate. Cu toate acestea, el nu comentează spontan. Aveti vreun sfat?
Partenerul de comunicare poate elimina în mod sistematic întreaga întrebare, ca o modalitate de a provoca comentariul spontan. De exemplu, „Ce vezi / auzi / miroși / etc.?” partenerul de comunicare poate întreba, urmat de „Ce vezi?”, apoi „Ce?” Vă rugăm să rețineți că nu toți elevii noștri vor demonstra succes în comentariu spontan. Sărbătoriți abilitățile pe care elevul le-a însușit. Este minunat că elevul a însușit cererile spontane și receptive, precum și comentariile reponsive!